Ekonomi

Yakacık Köyü Muhtarı Yıldırım: “Üretici değil aracı kazanıyor”

Türkiye’nin marul ihtiyacının yüzde 50’sinin karşılandığı Bilecik’in Söğüt ilçesinde marulun toptan fiyatı 2-3 liradan alıcı bulurken, 27 kilometre uzaklıktaki Bilecik pazarında marul yüzde 5 ile 5 arasında değişen fiyatlarla satılıyor. 7 TL.

İstanbul ve çevre illerden yüklü miktarda gıda gönderildiği için ‘Marmara’nın küçük Antalya’sı’ olarak anılan Bilecik’in Söğüt ve İnhisar ilçelerine yaklaşık 7-8 milyon kök marul dikildi. Bu rakamlarla Türkiye’nin marul ihtiyacının yüzde 50’sini karşılıyor. Söğüt ve çevresinde üreticiler hasadın tadını çıkarırken, marul bu yıl toptan 2-3 liraya satılıyor. Bilecik çarşısında bu fiyat 5 ile 7 TL arasında değişirken, büyük şehirlerde fiyatlar 10 ile 15 TL arasında değişiyor.

“Vatandaşlara biraz pahalı geliyor ama masraflarımızı karşılamak zorundayız”

Marul üreticisi Münevver Atabay, “Köyümüzde bu marulları kendimiz yetiştiriyoruz. Geçen yıl fiyatı 3 liraydı. Bu yıl mazot işçi ücretlerinin artmasından dolayı fiyatlarımız arttı.

“Fiyatlarımız normal, geçen seneden pek farkı yok”

Bir diğer üretici Mustafa Çiloğlu, Deresakar köyünden sebze, meyve ve marul ürettiğini belirterek, “Marul, maydanoz, roka, dereotu ve pırasa yetiştiriyoruz. Görünmüyor” dedi.

“Üretici değil aracı kazanır”

Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım, üreticilerin değil, borsacı ve toptancıların ortada para kazandığını anlatarak, “Yakacık köyünde şu anda 400 dönüm marul var, bu da yaklaşık 3,5 ila 4 kar ediyor. milyon marul Türkiye’nin kışlık marul ihtiyacının yüzde 50-60’ını Marmara bölgemiz karşılıyor. ‘Türkiye’nin küçük Antalya’sı’ olarak anılan Söğüt ve İnhisar köyleri onu karşılıyor. – BİLECİK

altinekinajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu