prof. Öztürk: Deniz suyu gelmedi bu inanılmaz bir şey
KAHRAMANMARAŞ’ta meydana gelen depremlerin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, İskenderun’daki bulgularına ilişkin makalesini hazırladı. Elde ettiği belgeler ve manzaralar hakkında konuşan Öztürk, “Bu inanılmaz bir şey. O suların tamamı yer altı suları. Kaynaklarını belgeledik ama depremden sonra gece 04:17’de, 04:46’ya doğru, 30 dakika sonra.” , buradan, aşağıdan.” Suyun kaynadığına dair kamera kayıtlarını bulduk. İskenderun’da büyük bir zemin yerleşimi var. Yaklaşık 60 santimetrelik bir yerleşim var. Kıyıya doğru baskı var. Kıyıda limanda yırtıklar var. Bunları araştırdık, hızla makale haline getiriyoruz” dedi.
TÜBİTAK, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından üniversiteleri projelere davet etti. Davet üzerine İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden 8 araştırmacı “06 Şubat 2023 Pazarcık Depremi Kırık Etüdü”, “06 Şubat 2023 Tarihli Doğu Anadolu Fay Zonu Depremlerinin Fay Parametreleri ve Bölgedeki Etkileri” ve “06 Şubat 2023 Kahramanmaraş- Pazarcık” “Mw=7.7, Elbistan-Mw=7.6 Depremlerinde Meydana Gelen Jeoteknik ve Yapısal Hasarların Sonuçları” isimli projelerde araştırma yapmak üzere deprem bölgesine gitti. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ise İskenderun ve Samandağ’da araştırmalarını tamamlayarak İstanbul’a döndü. Öztürk, İskenderun’da yüksek binaların kötü zemin koşullarında yapıldığını ve doygun zeminde su sıvılaşması olduğunu doğruladı. Öztürk, eserlerinin İskenderun’da yayımlanması için hazırladığı tespitlerden bahsetti.
Öte yandan depremden 29 dakika sonra ortaya çıkan ve suyun dipten kaynadığını gösteren güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Manzaralarda sıvının topraktan kaynayarak çıktığı görülür.
“TÜBİTAK PROJE ÇAĞRISI YAPTI”İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, deprem bölgesinde yapılan çalışmaları anlatan, “Depremden sonra TÜBİTAK proje daveti yaptı. 8 kişi ile yola çıktık 2 projemiz Jeoloji Mühendisliği bölümünden kabul edildi 1 projemiz İnşaat bölümünden kabul edildi İlk durağımız Defne oldu Drone uçurup duruma baktık sonra gittik Amik Gölü’ne.Gölün daha da çöktüğünü gördük,çökmeye neden olan faylar vardı.Sonra Kırıkhan bölgesine doğru hareket ettik.Kırıkhan’daki diri fayları çizip haritaladık.Ertesi gün İskenderun’u, oradan da Nurdağı’nı inceledik. Nurdağı’ndan Samandağ’a gittik.Samandağ’ın Akdeniz’e giren kısmı fayın en uç noktası.Proje çerçevesinde merakımız aslında tüm fayların haritasını çıkarmaktı, faylar nasıl gidiyor? Arıza uzağa mı kırıldı? Yüzey ne kadar kırıldı? Nereden geldi? Bunu anlamaktı. Ancak Samandağ’da fayın bittiği ve sönümlenmeye başladığı noktaya doğru geldiğimizi anladık. Orada arıza sönümlendi. Çok klasik yüzey kırıkları göremedik. Biraz açılmalı, biraz deforme olmalı. O hat üzerinde yıkımın yoğunlaştığı bölgeyi görmüş olduk. Fayın bu noktaya kadar kırıldığını söyleyebiliriz, son 6.3 sarsıntı ile bu kırılma tamamlanmış ve olmuş olabilir. Grubumuzdan biri yine orada” dedi.
“Suyun Dipten 30 Dakika Sonra Kaynadığına Dair Kamera Kayıtlarını Bulduk” Prof. gece 04:46 kamera kayıtlarını bulduk yani 30 dakika sonra burada su dipten kaynıyor İskenderun’da müthiş bir zemin çökmesi var 60 santim civarında çökme var. Kıyıda iskele yırtıkları var. Bunları araştırdık, hızlıca makale haline getirdik. İskenderun’u bitirdik, yayına hazırladık. İskenderun’da kötü zemin koşullarında yüksek binalar ve doymuş zeminde su sıvılaşması. Zayıf zemin yanal olarak denize doğru yayılır ve çatlaklardan su çıkar. Samandağ’daki kırılmaz yerlerin Hatay’daki son depremle kırılmış olabileceğini belirten Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, şöyle devam etti: “Dediğim gibi iki bölgede çalıştım. Samandağ ve İskenderun. Samandağ’da Belen’den Samandağ’a uzanan fay hattı kırıldı. Yıkılamayan yerler vardı, son 6.3’lük depremle tamamlanmış olmalı. şimdi bozulduğunu düşünüyoruz. Ama yine depremler olacak. Neden çünkü büyük bir deprem oldu. Çok büyük bir deprem olduğunda ne olur? Bu güç kolay geçer mi? Çok büyük bir yangının devamı olmayacak mı? Büyük bir felaket var. Diğer segmentlerde tetiklediği bir kırılma olması kaçınılmaz. Bu bir bomba değil. Patlamaz. Yerin 10 kilometrelik derinliği kırıldı. Bu bloklar kırık boyunca aşağıdan birbirini itmektedir. Doğu Anadolu Fayı’nın Diyarbakır’ın bulunduğu kısmı kuzeye doğru Ermenistan’a doğru sürekli baskı yaptı. Kırşehir’deki blok kalktı. gerçek Kıbrıs’a taşınırken. Birbirine göre sol yönde hareket eden bir kırılma vardır. Bu önündeki trenleri sıkıştırıyor, çarpacaklar, çarpacaklar. Rjig’i neyin patlatacağını bilmiyoruz”
– İstanbulkirkagac-ajans.xyz