Piyasalarda dünün özeti, bugüne ilişkin beklentiler ve izlenecek önemli olaylar
Dün piyasalarda neler oldu?
Dün ABD piyasalarındaki güçlü bilançoların da etkisiyle, Besledi‘ile ilgili şişirme Bir durgunluk yaratmadan baskıları bastırmayı başarabileceği yönündeki ağırlaştırılmış beklentilerle olumlu yönde kapattı. Bilanço cephesinde 160’tan fazla S&P 500 şirketin 2Ç23 sonuçlarını bu hafta açıklaması planlanıyor. FactSet verilerine göre endekse dahil olan şirketlerin yarısının kârı açıklandı ve bu şirketlerin %80’inin sonuçları piyasa beklentilerini aştı. Söz konusu görünüm çerçevesinde, enflasyonun yavaşlama sinyalleri vermeye başlamasıyla birlikte ekonominin durgunluktan kurtulacağına dair umutların arttığını gözlemliyoruz. Özellikle, zayıf kar artışları beklentisine rağmen güçlü sonuçların izlendiği 2Ç23’ün ardından yılın ikinci yarısı ve 2024 için olumlu beklentilerin ön planda olduğunu gözlemliyoruz. Bu içerikte Nasdakendeks %0,21 artışla 14.346,02 seviyesinden, S&P 500endeks %0,15 kârla 4.588,96’da kapandı. Dow Jones endeks de günü %0,28 artışla 35.559,53 seviyesinde tamamladı. Temmuz ayında Nasdaq endeksi %4,1 yükselirken, S&P 500 ve Dow Jones endekslerindeki artışlar %3’ü aştı. Tahvil piyasasındaki fiyatlamalara baktığımızda 2 yıllık ABD tahvil getirileri%4,87 seviyesinde yatay seyrederken, 10 yıllık tahvil getirilerihafifçe artarak %3,96’ya yükseldi. VIXendeks 0,30 puan artarak 13,63 oldu.
Bugün ne bekleniyor?
Bu sabah Asya piyasalarında makroekonomik görünüme ilişkin yumuşak iniş beklentileri ile iyimser görünümün ön planda olduğunu gözlemliyoruz. Japonya, Avustralya ve Kore endeksleri de yükselmeye devam etti ve Çin’in yeniden açıldığı Ocak ayından bu yana en uzun artış döngüsüne girdi. Ancak Çin ve Hong Kong endeksleri, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde konut satışları ve imalattaki yavaşlamanın etkisiyle dalgalı bir seyir izliyor. Temmuz ayı konut satış verilerinin yılın en sert düşüşünü kaydetmesi, politika yapıcıların konut faslında aldığı kararın gerekliliğini ortaya koydu. Satışlardaki düşüş de ürkütücü boyutlara ulaştı. Country Garden Holdings Co. yılın geri kalanında 2,9 milyar dolarlık tahvil ödemesiyle karşı karşıya kalırken, Çinli konut geliştiricisinin likidite sıkıntıları, son teslim tarihlerini karşılama ve ilk seferde temerrüde düşmekten kaçınma becerisini test ediyor. ABD vadeli işlemler cephesinde, yatay bir pozitif eğilim hakimdir. bugün ABD’de ISM imalat PMI, inşaat giderleri, Dallas Fed hizmet faaliyeti ve JOLTS açık iş başvuruları veriler takip edecek. ISM imalat PMI’nın aylık 0,9 puan artışla 46,9 olması bekleniyor. İstihdam, ödenen fiyatlar ve yeni siparişler alt endekslerinde piyasa beklentisi bulunmamaktadır. Hatırlanacağı üzere istihdam endeksi Haziran ayında 3,3 puan azalarak 48,1 oldu. Ödenen fiyatlar endeksi 2,4 puan azalarak 41,8’e gerilerken, yeni siparişler endeksi 3 puan artarak 45,6 oldu. Haziran verilerinde inşaat maliyetlerinin aylık bazda %0,6 artması bekleniyor. Dallas Fed hizmet faaliyeti aylık 9,1 puan düşüşle -8,2 puana geriledi. JOLTS iş ilanları için Haziran ayı verilerinin de aylık bazda 224 bin düşüşle 9,6 milyona düştüğü iddia ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde ise Temmuz ayı imalat PMI revizyonu izlenecek. Öncü olarak aylık bazda 0,7 puan azalarak 42,7’ye gerileyen verinin birebir düzeyde teyit edilmesi bekleniyor.
Sıradaki gündemde neler var?
Yarın ABD’de ADP özel sektör istihdam değişim verileri takip edilecek. Temmuz ayı verilerinin aylık 314K düşüşle 183K olacağı tahmin ediliyor. Perşembe günü işsizlik maaşı, fabrika siparişleri ve ISM hizmet PMI için haftalık başvurular izlenecek. 29 Temmuz haftası haftalık işsizlik maaşı başvuru verisinin 225 bin seviyesinde olması bekleniyor. 22 Temmuz haftası için devam eden başvuru verilerinin hafif bir artışla 1,70 milyon seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor. Haziran ayı fabrika sipariş verilerinin de aylık bazda %2,2 artması bekleniyor. Temmuz ayı ISM hizmetleri PMI verilerinin aylık 0,8 puan düşüşle 53,1’e gerilemesi bekleniyor. Ödenen fiyatlar, istihdam ve yeni siparişler alt endekslerinde piyasa beklentisi bulunmamaktadır. Hatırlanacağı üzere istihdam endeksi Haziran ayında 3,9 puan artarak 53,1 oldu. Ödenen fiyatlar endeksi 2,1 puan azalarak 54,1 olurken, yeni siparişler endeksi 2,6 puan artarak 55,5 oldu.
Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı